• Дома
  • Мода
    • моден монитор
    • интервју
    • досие
    • трендови
    • ревии
    • личности
    • едиторијал
    • lookbook
    • модни додатоци
    • ретро
  • Стил
    • стилска листа
    • личен стил
    • улична мода
    • црвен килим
    • икона на стилот
    • сам свој стилист
    • барометар
  • Убавина
    • новини
    • шминка и фризура
    • нега
    • пред огледало
    • туторијал
  • Живот
    • животен стил со…
    • дизајн и декор
    • урбан простор
    • здрав живот
    • гастрономија
    • фит-форма
    • психологија
    • патувања и дестинации
    • хајтек
  • Култура
    • културен водич
    • кул-листа
    • музика
    • филм
    • ТВ
    • театар
    • уметност
    • книги и магазини
  • @РАБОТА
    • деловен изглед
    • од 9 до 5
    • работно катче
    • кариера
  • Галерија
    • фото галерија
    • видео галерија
    • калеидоскоп
  • Излог
  • Контакт
Stylist
гастрономија 0

Vogue: Македонија станува следната важна гастро дестинација

Од stylist @StylistMKD · На октомври 22, 2016

07-macedonia-food-guide

Американски Vogue на својата интернет страница објави напис во кој објаснува зошто Македонија станува нова дестинација за гурманите и место кое треба да се посети за да се вкуси традиционална и здрава храна. Македонија според авторката Клер Волкман е место кое неправедно се прескокнува како туристичка хит дестинација како што се Хрватска и Црна Гора, за што можеби е крива и местоположбата и близината со Србија и Косово кои Западњаците ги избегнуваат сметајќи ги за ризични. „Што е тажно, со оглед на пејсажите кои го одземаат здивот од убавина, луѓето кои се едни од најгостопримливите во светот, и храната која е една најпознатите во Европа како „храна што нуди утеха“. Без разлика каде и да одите, секој оброк е направен со страст и љубов, без разлика дали тоа е во дупка-во-ѕид во центарот на Скопје или во дневната соба на еден земјоделец во некое локално село. Не само тоа, фокусот е целосно ставен на квалитетот, што значи сè е направено од почеток, без адитиви и конзерванси на кои сме навикнати во западната храна“, пишува авторката.

08-macedonia-food-guide

Во написот таа разговара со неколку соговорници, со Тефик Тефикоски, сопственик на „Хотел Туто“ во село Јанче, кој е зачетник на slow food правецот во Македонија, и со Јане Јосифовски, основач на Macedonia Experience и водич на Intrepid Travel кои организираат гастрономска тура низ Македонија, како и со Нацо Јовчевски, пчелар и произведувач на органски мед од село Дихово, исто така дел од slow food движењето, и со Горан Мицкоски, сосптвеник на пансион и ресторан „Плевна“ во Куратица.

Гастрономската приказна е раскажана преку соговорниците и се осврнува на традиционалниот начин на хранење, често базиран на органски продукти и slow food принципот. „Овој стил и концептот на органско земјоделство и производство на храна во мал обем отсекогаш бил тука применуван. Ова го правиме со години, повеќе од 10 години колку што е движењето за slow food овде признато“, вели Јосифовски.

09-macedonia-food-guide

Тефикоски го пречекува тимот на Vogue во својот хотел во Јанче. Тој по дваесетгодишна работа во Италија се враќа родното место и во 2006 година го отвора хотелот и го основа македонскиот дел од интернационалното двење за slow food, создадено за да се зачува и да се нагласи регионалната и локалната кујна во целиот свет. Целите се едноставни, поттикнување на одржливоста и земјоделството, промовирање на локалните бизниси, славење на наследствоto и едуцирање на потрошувачите за штетите од пестициди и од брза храна. Тој подготвува и служи оброци по традиционални и рецепти на мајка му.

10-macedonia-food-guide

“Кога зборуваме за slow food, зборуваме за нормален живот на секој Македонец, slow good не претставува само храна, туку и животот на луѓето кои живеат тука, и нивната страст за традиција“, вели Тефик.

Во написот на Vogue се вметнати повеќе фотографии од традиционална македонска храна и оброци, разни пити и кифли, тавче гравче, полнети пиперки, пржени тиквички и модар патлиџан, печени пиперки со лук, макало, и накратко се објаснети ајварот и пинџурот . Се споменува и влијанието на туркската храна, како резултат на вековната турска окупација. Неколку пати се нагласува климата, природните состојки кои овде растат, како органскиот и природен начин на живот.

09-macedonia-food-guide1

„Додека светот сè уште интензивно се обидува да ја врати органската храна во гастрономијата, руралните средини во Македонија и тукашните домаќинствата тоа го прават со децении. Овој концепт на „старата школа” им дава на нашите земјоделски производи полн вкус. Го прави секој зеленчук и овошје посочно, месото посвежо и помеко. Некои од нашите јадења можеби не изгледаат убаво, но се вкусни и здрави“ вели Мицкоски.

Авторката на крајот предлага неколку места за посета како рестораните „Чардак“, „Камин Чамо“ во Скопје, „Далга“ во Охрид“, Хотел Туто“ во Јанче и винаријата „Стоби“.

Адаптација: Stylist.mk
Оригиналниот текст е на следниов ЛИНК.

12-macedonia-food-guide

Intrepid TravelMacedonia Experienceslow foodVogueVogue USЈане ЈосифовскиВоггастрономијагурманМакедонијаслоу фудТефик ТефикоскиХотел Туто
Сподели Tweet

Можеби ќе Ве интересира

  • 1000001178 гастрономија

    Скопје Фуд Парк – нова гастро дестинација во градот

  • Christmas гастрономија

    Празнично загревање со божиќен пунч

  • online-wine-map гастрономија

    Изработена првата дигитална мапа на 250 винарии во Македонија

Нема коментари

Остави одговор Откажи одговор

ПОБАРАЈТЕ НÈ НА FACEBOOK

Калеидоскоп

  • ?????????????????????????????????????

    30. Моден Викенд Скопје: Заедницата како срце на модата

Модна азбука

  • ПЛИСЕ – ткаенина со правилни ситни набори

    јули 29, 2021

Видео

  • skjapareli

    Новата колекција на висока мода на Скјапарели ја слави моќта на трансформацијата

СЛЕДЕТЕ НÈ НА СОЦИЈАЛНИТЕ МРЕЖИ

Follow @stylistmkd
Follow on Instagram
Follow on rss

НАЈНОВИ ОБЈАВИ

  • ?????????????????????

    Вечерва се отвора изложбата „Црвен се барјак развева“

    мај 9, 2025
  • Women in tech & Metergram (1)

    МОЌТА НА ИДНИНАТА: Иновации и новости во технологијата за полнење електрични возила

    мај 6, 2025
  • METGALA

    Црвениот килим на Мет Гала 2025 во знакот на машката облека во контекст на црнечкиот дендизам

    мај 6, 2025
  • 1000001178

    Скопје Фуд Парк – нова гастро дестинација во градот

    мај 5, 2025
  • KV SGF 2025

    На 13 мај започнува Скопски Градски Фестивал – Пет дена културна синергија на низ звуци, зборови и слики

    мај 5, 2025

Убавина

  • 3

    Совети за пролетен блескав тен

    април 15, 2025
  • eucerin

    Зимски предизвици на кожата: Како да ја заштитите кожата од загаден воздух и сув воздух во затворени простории?

    јануари 13, 2025
  • eucerin (2)

    Блеснете во Новата година со иновативниот Eucerin Hyaluron-Filler Ноќен пилинг и серум

    декември 16, 2024
  • geske

    Грин Мастер Ви ја претставува GESKE® Германската револуција во негата на кожата

    ноември 18, 2024
  • naslovna

    Што препорачуваат дерматолозите како ефикасно решение против пигментација на кожата

    ноември 5, 2024

Живот

  • Women in tech & Metergram (1)

    МОЌТА НА ИДНИНАТА: Иновации и новости во технологијата за полнење електрични возила

    мај 6, 2025
  • 1000001178

    Скопје Фуд Парк – нова гастро дестинација во градот

    мај 5, 2025
  • Gush i bac

    Инклузивен настан „Гуш и бац е љубов“ на 11 мај на Школка

    мај 5, 2025
  • veligdenski jajca

    Природен начин на бојадисување велигденски јајца

    април 15, 2025
  • ???

    Саем на мебел 2025: „Инспирација за секој дом“ од 26 до 30 март во Скопје

    март 26, 2025

Култура

  • ?????????????????????

    Вечерва се отвора изложбата „Црвен се барјак развева“

    мај 9, 2025
  • KV SGF 2025

    На 13 мај започнува Скопски Градски Фестивал – Пет дена културна синергија на низ звуци, зборови и слики

    мај 5, 2025
  • ПОЗИВ

    Покана за бесплатна работилница за млади фотографи од Македонија

    април 28, 2025
  • BAKLAVA$MAKEDONSKI RUBIN

    Концерт на „Баклава“ и изложба на македонскиот рубин во македонскиот Културно-информативен центар во Загреб

    април 23, 2025
  • vidik

    Со промоција на новиот роман на Оливера Ќорвезироска, „Три Марии“, вечерва почнува второто издание на „Видик“

    април 2, 2025

Тагови

Vogue Моден викенд-Скопје Париз Скопје Тренд видео македонска мода македонски дизајнери модна ревија накит рекламна кампања стилски идеи улична мода шминка
  • Дома
  • Контакт
  • За Stylist.mk
  • Маркетинг

© 2014-2017 Stylist.mk. Сите права се задржани. Development & Hosting eXpressive graphics