Храна што ја подобрува продуктивноста
Tемно чоколадо
Темното чоколадо, со содржина на какао од најмалку 70%, е апсолутно задолжително на работното место. Зрната какао содржат мала доза на кофеин, кој помага за зајакнување, како и магнезиум, кој го ублажува стресот, го стимулира ослободувањето на ендорфин и серотонин, што на крајот го подобрува расположението и помага за подобра концентрација.
Авокадо
Здравите масти со кои авокадото е богато делуваат како гориво за нашиот мозок, стимулирајќи ја мозочната активност и со тоа помага подобро да се сконцентрирате на работата. Покрај тоа, авокадото содржи голема количина на антиоксиданти кои ги инхибираат воспаленијата и ги штитат мозочните клетки од оштетување со слободните радикали. Доколку ве чека напорен ден, појадувајте авокадо.
Јаткасти плодови
Одличен извор на корисни омега-6 масни киселини и растителни протеини. Совршено го заситуваат телото, овозможувајќи ви долго време да заборавите на гладта и ја стимулираат мозочната активност. Експертите препорачуваат секогаш да имате при рака пакетче ореви, лешници, бадеми или други јаткасти плодови – ова е едноставна и здрава закуска што ќе ви даде енергија до крајот на денот и ќе го зголеми фокусот и концентрацијата.
Зелен чај
Зелениот чај е ризница на хранливи материи кои го стимулираат нервниот систем и ви помагаат подобро да се фокусирате на задачите. Чајот содржи кофеин и теанин, кои помагаат за зајакнување, додека изобилството на антиоксиданси спречува воспаление и ги штити мозочните клетки од оштетување од слободните радикали. Главната работа што треба да се запомни е дека не треба да пиете зелен чај навечер – тоа може да предизвика проблеми со спиењето.
Ленено семе
Лененото семе е вистинска супер храна, бидејќи содржи рекордна количина омега-3 масни киселини – главното гориво за нашиот мозок. Покрај тоа, ленот е богат со магнезиум, витамини од групата Б и растителни влакна. Сите овие супстанци го хранат мозокот и ја подобруваат концентрацијата. Имајте на ум дека лененото семе може да биде тешко сварливо поради лушпата, па затоа е најдобро да го јадете мелено како додаток на салати, супи, јогурт или смуди.
Нема коментари