Гастрономскиот настан „Вкусот на Виетнам“ што ќе се одржи в четврток, 2 март во „Јавна соба“ е уште едно културно збогатување на програмата „Вкусот на Скопје”, со која преку храната учиме за другите култури. Со почеток во 20 часот во ресторанот на скопскиот дизајнерски центар на програмата е виетнамската кујна, а специјално за овој настана ангажирана е г-ѓа Huong Nguyen од Хо ши мин, Виетнам, која заедно со г-ѓа Гоца Каникова од Скопје и тимот на „Јавна соба“ ќе ги подготват највпечатливите јадења од шарениот Виетнам.
„Виножито во твојата уста”, незаборавни вкусови од пребогатата виетнамска кујна, едно гастрономско искуство со оригинални состојки од Виетнам подготвени од мајсторите на виетнамската кујна, во соработка со „Јавна соба“. Еве што ќе има во менито, а се подготвув и вегетаријанска верзија.
Beef spring rolls
Бифтек и зеленчук во палачинка од оризово брашно/ Rose beef rolled in rise pancake
Vietnamese pork salad
Салата со свинско печено месо во 5 зачини, сезонски свеж зеленчук / salad with roasted pork meat with 5 spices and seasonal vegetables
Chicken in coconut carry sauce
Пилешко во сос од кари и кокосово млеко / Chicken in coconut and carry sauce
Stir-fried beef noodles
Тестенини од оризово брашно со зеленчук и телешко / Noodles with beef and vegetables
Banana Vietnam style
Банана со кокосово млеко, сладолед и кафе / Banana with coconut milk, ice cream and coffee
Нема коментари