• Дома
  • Мода
    • моден монитор
    • интервју
    • досие
    • трендови
    • ревии
    • личности
    • едиторијал
    • lookbook
    • модни додатоци
    • ретро
  • Стил
    • стилска листа
    • личен стил
    • улична мода
    • црвен килим
    • икона на стилот
    • сам свој стилист
    • барометар
  • Убавина
    • новини
    • шминка и фризура
    • нега
    • пред огледало
    • туторијал
  • Живот
    • животен стил со…
    • дизајн и декор
    • урбан простор
    • здрав живот
    • гастрономија
    • фит-форма
    • психологија
    • патувања и дестинации
    • хајтек
  • Култура
    • културен водич
    • кул-листа
    • музика
    • филм
    • ТВ
    • театар
    • уметност
    • книги и магазини
  • @РАБОТА
    • деловен изглед
    • од 9 до 5
    • работно катче
    • кариера
  • Галерија
    • фото галерија
    • видео галерија
    • калеидоскоп
  • Излог
  • Контакт
Stylist
гастрономија 0

Денови на италијанска кујна со светски познатата готвачка Катерина Чераудо

Од stylist @StylistMKD · На ноември 23, 2017

Marriott FB Ads_Italian food-01

Дистрикт Бар и Ресторан ќе биде домаќин на неделата на италијанска храна 

Израсната на семејната фарма со традиција од 16-тиот век, опкружена со винови насади и маслинови градини, дипломиран енолог на Универзитетот во Пиза и искуство во ресторани и со 3 Мишелински ѕвезди: Катерина Чераудо, денес еден од најсовремените и најинвентивните готвачи на Јужна Италија, ќе биде ексклузивен гостин на Деновите на италијанската кујнакои од 24 до 30 ноември се одржуваат во Дистрикт бар и ресторан.

Втората Недела на италијанска кујна во светот, која се одржува од 16 – 26 ноември, е настан од светски рамки, организиран под покровителство на италијанското Министерство за надворешни работи, со цел промоција на италијанската ено-гастрономска култура и традиција, сo посебен акцент на богатството на специјалитети и состојки типични за италијанските региони, нивната историја и територија под единственото лого “The Extraordinary Italian Taste”.

Во Скопје во рамките на Деновите на италијанската кујна вљубениците во префинетиот италијански вкус ќе имаат несекојдневна можност да ги пробаат кулинарските специјалитети инспирирани од традиционалната кујна на регионот Калабрија, подготвени со многу љубов и страст на модерен и инвентивен начин.

Таљатели со зајачко рагу, мешани пржени риби во сос од лимон и портокал, автентични њоки или пак традиционален медитерански бакалар, и сето послужено со уникатни маринади, сирења и зачини типични токму за овој предел на Италија, се само дел од специјалното мени кое ќе биде понудено во рамките на оваа недела.

Специјалната гостинка е признаена и како најдобрата жена готвач за 2017 година од престижниот магазин “Michelin Guide“, а нејзиниот живот го посветува на совршена креативна кујна, со особена почит кон регионот од кој потекнува, Калабрија, со цел на светот да му ја понуди најдобрата храна.

Caterina

Денес таа работи како главен готвач во семејниот ресторан „Датило“ кој е лоциран во регион со несекојдневна убавина и исклучителен потенцијал, во срцето на семејната фарма. Семејството Чераудо произведува и квалитетно вино и ладно цедено маслиново масло, а многу од производите кои се служат во ресторанот доаѓаат директно од сопствените полиња на семејството. Отворен е во 2003 година како амбициозен проект на нејзиниот татко Роберто Чераудо, а од 2013 станува личен проект на Катерина Чераудо. Нејзиниот брат продолжува да работи на лозјето, нејзината сестра се грижи за промоција на бизнисот, додека таа до ден денес е целосно посветена на ресторанот, кој уште од 2012 година е закитен и со Мишелинска ѕвезда.

По нејзиното доаѓање во 2013, иако значително го менува менито, таа сепак успева да ја задржи престижната ѕвезда, нудејќи едноставна, префинета и елегантна кујна каде техниките на готвењето и страста се обединуваат во една единствена цел – да се покаже Југот на модерен начин.

„Токму културата и традицијата на мојот регион, меѓутоа со една исклучителна модерна нишка, сакам да ги преточам и во менито кое ќе го презентираме на Деновите на италијанската кујна во Скопје Мериот. Мојата девиза е дека конзистентноста, учењето и страста се трите важни состојки кои се потребни за да се биде подобар и токму тоа сакам да го комуницирам преку храната и со моите гости“, изјави Катерина Чераудо.

Деновите на италијанската кујна се организирани во соработка со Италијанската амбасада, а во текот на овие 7 дена за гостите на Дистрикт Бар и Ресторан ќе биде креирано уникатно мени со италијански предјадења, главни јадењаи десерти со потпис на Катерина Чераудо.

 

Сподели Tweet

Можеби ќе Ве интересира

  • 1000001178 гастрономија

    Скопје Фуд Парк – нова гастро дестинација во градот

  • Christmas гастрономија

    Празнично загревање со божиќен пунч

  • online-wine-map гастрономија

    Изработена првата дигитална мапа на 250 винарии во Македонија

Нема коментари

Остави одговор Откажи одговор

ПОБАРАЈТЕ НÈ НА FACEBOOK

Калеидоскоп

  • ?????????????????????????????????????

    30. Моден Викенд Скопје: Заедницата како срце на модата

Модна азбука

  • ПЛИСЕ – ткаенина со правилни ситни набори

    јули 29, 2021

Видео

  • skjapareli

    Новата колекција на висока мода на Скјапарели ја слави моќта на трансформацијата

СЛЕДЕТЕ НÈ НА СОЦИЈАЛНИТЕ МРЕЖИ

Follow @stylistmkd
Follow on Instagram
Follow on rss

НАЈНОВИ ОБЈАВИ

  • Plakat_myselves_page-0001

    Затворање на фестивалот Танц фест со француската иновативна танчерска претстава MYSELVES

    мај 12, 2025
  • ana

    Нашата позната манекенка Ана Калачоска со венчавка од соништата

    мај 12, 2025
  • 1

    Златни покани се прошируваат низ Скопје на мистериозен начин – но за што служат тие?

    мај 12, 2025
  • ?????????????????????

    Вечерва се отвора изложбата „Црвен се барјак развева“

    мај 9, 2025
  • Women in tech & Metergram (1)

    МОЌТА НА ИДНИНАТА: Иновации и новости во технологијата за полнење електрични возила

    мај 6, 2025

Убавина

  • 3

    Совети за пролетен блескав тен

    април 15, 2025
  • eucerin

    Зимски предизвици на кожата: Како да ја заштитите кожата од загаден воздух и сув воздух во затворени простории?

    јануари 13, 2025
  • eucerin (2)

    Блеснете во Новата година со иновативниот Eucerin Hyaluron-Filler Ноќен пилинг и серум

    декември 16, 2024
  • geske

    Грин Мастер Ви ја претставува GESKE® Германската револуција во негата на кожата

    ноември 18, 2024
  • naslovna

    Што препорачуваат дерматолозите како ефикасно решение против пигментација на кожата

    ноември 5, 2024

Живот

  • 1

    Златни покани се прошируваат низ Скопје на мистериозен начин – но за што служат тие?

    мај 12, 2025
  • Women in tech & Metergram (1)

    МОЌТА НА ИДНИНАТА: Иновации и новости во технологијата за полнење електрични возила

    мај 6, 2025
  • 1000001178

    Скопје Фуд Парк – нова гастро дестинација во градот

    мај 5, 2025
  • Gush i bac

    Инклузивен настан „Гуш и бац е љубов“ на 11 мај на Школка

    мај 5, 2025
  • veligdenski jajca

    Природен начин на бојадисување велигденски јајца

    април 15, 2025

Култура

  • Plakat_myselves_page-0001

    Затворање на фестивалот Танц фест со француската иновативна танчерска претстава MYSELVES

    мај 12, 2025
  • ?????????????????????

    Вечерва се отвора изложбата „Црвен се барјак развева“

    мај 9, 2025
  • KV SGF 2025

    На 13 мај започнува Скопски Градски Фестивал – Пет дена културна синергија на низ звуци, зборови и слики

    мај 5, 2025
  • ПОЗИВ

    Покана за бесплатна работилница за млади фотографи од Македонија

    април 28, 2025
  • BAKLAVA$MAKEDONSKI RUBIN

    Концерт на „Баклава“ и изложба на македонскиот рубин во македонскиот Културно-информативен центар во Загреб

    април 23, 2025

Тагови

Vogue Моден викенд-Скопје Париз Скопје Тренд видео македонска мода македонски дизајнери модна ревија накит рекламна кампања стилски идеи улична мода шминка
  • Дома
  • Контакт
  • За Stylist.mk
  • Маркетинг

© 2014-2017 Stylist.mk. Сите права се задржани. Development & Hosting eXpressive graphics