„Јавна соба“ продолжува со социјалната програма за кулинарско издигнување, односно запознавање на други култури преку организирани кулинарски презентации. Во среда, на 7 декември со почеток од 20 часот на репертоар е холандската кујна, а под водство на Холанѓанецот Пол Хотхаузен за прв пат во Македонија ќе се дегустираат врвни специјалитети од северниот дел на Европа. Холандија како земја сигурно не е прва на листа кога ќе помислиме на јадења, особено не на специјалитети и традиционална јадења. Но тоа е од причина што нивната кујна не ни е воопшто позната нам во Македонија. Холанѓаните јадат здрава и вкусна храна, базирана на зеленчуци, риба и месо, а просечен животен век кај луѓето во Холандија е 80 години.
Мешавината на вкусовите во повеќето главни јадења сигурно не е нивна автохтона рецептура, туку е нешто што е увезено од бившите и сегашните колонии (Индонезија, Суринам, Аруба), но и да не заборавиме дека Холанѓаните иако се мала нација (17 милиони жители) се светски патници со векови наназад. Сите овие навики, традиции и култури се интегрирани денес во холандската кујна која што по многу гастрономи се смета за светски микс. Рапидниот развојот на ХОРЕКА секторот од 80-тите години наваму допринесува Холандија да стане гастрономска сила која пласираше на површина плејада на познати кувари, добара дел од нив и ТВ ѕвезди, огромен број на Michelin ресторани и амбасадори на добра храна. Она што исто така многу значајно е дека Холандија е четврта по ред земја извозник на храна во свет.
Во среда на мени се сервираат холандска супа од зеленчук со телешко месо и крцкава сланина, салата од цикорија, порција зајак со традиционално пире од четири зеленчуци , пита од јаболка и божиќни круши во сос од вино.
Нема коментари